doniraj

Народни музеј Врање Вас позива на 

отварање изложбе 

ЕТНОГРАФСКО НАСЛЕЂЕ ИЗ ФУНДУСА МУЗЕЈА У ПРИШТИНИ 

 

понедељак, 9. мај 2016. у 13 сати 

 

 

ИНСТИТУЦИОНАЛНА ЗАШТИТА СРПСКЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 

Изложбом "Етнографско наслеђе из фундуса Музеја у Приштини" желимо да посетиоцима и културној јавности представимо део наслеђа који се чува у Музеју у ванредним околностима након присилног напуштања матичне зграде у Приштини августа месеца 1999. године. 

Данас је српска културна и верска баштина на Косову и Метохији најугроженије наслеђе у Европи. Европска пракса и међународне конвенције заштиту властите културне баштине прокламују као неотуђиво право у склопу основних људских права. У свакој прилици треба подржати те принципе истовремено, захтевајући њихову примену и у очувању српске културне и верске баштине на Косову и Метохији. Та права се подједнако односе на заштиту архитектонског, археолошког, покретног, духовног наслеђа и нематеријалне културне баштине, културног окружења и одрживог развоја културног идентитета. Зато још једном указујемо на неопходност наставка институционалног присуства и рада српских стручњака на Косову и Метохији. 

Сведоци смо контуинираног негирања постојња српског културног идентитета на Косову и Метохији и анахроног покушаја стварања некаквог "косоварског" културног идентитета, што је најдиректнији атак, не само на српски културни идентитет, већ и на европске вредности и праксу у заштити заједничког европског наслеђа. Пренебрегавање и фалсификовање историјских чињеница, промена топонима и систематско уништавање обележја вишевековног стваралаштва српског народа и српске цркве на Косову и Метохији незабележен је пример у савременој цивилизацији. Спремност да на стручном и институционалном нивоу, аргументовано и постојано указујемо на на погубност дискриминаторског односа албанске већине према очувању и развоју српског културног идентитета, наше је право и обавеза. 

Бранимир В. Јокић 

директор Музеја

Радно време

Народни музеј 

 

од понедељка до петка 8 - 15 h

викендом није отворен за посетиоце

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

  Пионирска 1, Врање, Србија
  017/424-018
  017/424-018
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл