О легату Татомира Вукановића

Татомир Вукановић рођен је 1907. године у Добром Долу код Куршумлије. Основну школу завршио је у Пећи, а Гимназију у Приштини. Филозофски факултет завршава у Скопљу, где и ради од 1933. године до почетка Другог светског рата. Убрзо после рата постаје професор и шеф Катедре за етнологију на Филозофском факултету у Београду. Од 1962. до 1966. године ради као етнолог у Приштини. Тамо уређује Гласник Музеја Косова и Метохије. У Народни музеј у Врању прелази 1966. године. Иако по занимању етнолог и фолклорист, био је и врло марљив сакупљач старина. Док је радио на Косову, често је боравио на терену, где је пасионирано сакупљао разне археолошке предмете. Из тога је и настала колекција коју је по одласку у пензију оставио Народном музеју у Врању као свој легат. Убрзо одлази у Београд, где неуморно ради до својих последњих дана. Умро је у Београду у деведесетој години живота.
Сви предмети који су публиковани у овој књизи потичу са два неолитска локалитета - Фафоса и Валача. Локалитет Фафос налази се на месту Фабрике суперфосфата у Косовској Митровици, док је Валач десетак километара северно.
Публикација обухвата налазе који су настали у периоду од последњих векова V до последњих векова VI миленијума п. н. е. Напомињемо да у овом каталогу нису публиковани сви предмети из легата. Предмети који се понављају, као што су фрагменти посуда или статуета, затим делови оруђа или оружја мањих димензија, и, најзад, предмети који хронолошки не припадају винчанској култури нису презентовани у овом каталогу. Иначе, део легата који саджи налазе винчанске културе има укупно 230 предмета. Из легата смо, на основу поменутих критеријума презентовали 140 предмета.....
Ова публикација дефинитивно потврђује да је на простору Косова егзистирала засебна, тзв. косовска варијанта винчанске културе, која је, по многима, бар када је у питању градачки хоризонт и млађи период винчанске културе, изнедрила најатрактивније статуете на селом простору винчанског комплекса.

                                                                                                                                                                                                               Александар Булатовић

 

 

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл