Изложба слика, графика, цртежа и мозаика

из збирке историје уметности Народног музеја Врање 

траје од 22. септембра до 2. децембра 2017. године

 

Потреба за изложбеним простором у коме би се у континуитету и плански пратио развој ликовног живота у Врању, постојала је дуго пре 1995. године кад је почела са радом Галерија Народног музеја. Те године, 14. децембра, Галерија је свечано отворена изложбом "СВИ - ликовни уметници Врања", на којој је представљена уметничка продукција ликовних стваралаца из Врања, и етнографском изложбом "Златовез", избором експоната из етнографске збирке Музеја. 

Отварањем Галерије отпочело је планско сакупљање и класификација уметничких дела. Изложбени простор две сале, мале и велике је укупно 374,46 квадратних метара. Делатност ове институције је усмерена на праћење савремене ликовне продукције кроз излагачку делатност и заштиту покретних културних добара у збиркама. То су: 

- збирка савремене уметности (слика, графика, цртеж, скулптура, објекти, нови медији) 

- збирка средњевековне уметности и 

- збирка примењене уметности. 

 

Галерија је формирана са циљем да путем организовања свих врста изложби (колективних, самосталних, ретроспективних, тематских), предавања, кроз стручну документацију и научно-истраживачки рад приближи дела савремене уметности публици и формира сопствени фонд који ће својим квалитетом бити трајна оставштина за будућност. Музеј своју збирку савремене уметности допуњује делима са текућих изложби, из атељеа уметника, од приватних власника, поклоном или откупом. У току свог постојања Галерија је организовала преко 300 изложби.

 

Поред изложби, Галерија, у сарадњи са другим установама културе у граду, организује и друге садржаје као што су предавања, презентације, промоције, концерти, књижевне вечери и слично. У току године Галерија прати реализацију изложби ликовног карактера у оквиру неколико културних манифестација на нивоу града: "Светосавску недељу" у јануару месецу, "Архиенале" у фебруару, "Борину недељу" у марту, "Мај, месец музике" у мају, "Дане Врања" у септембру, "Борине позоришне дане" у октобру, "Бијенале уметника Врања" сваке друге године у децембру, а у летњем периоду су изложена дела која су пристигла откупом или поклоном са изложби организованих током године, на изложби "Избор из збирке савремене уметности Народног музеја Врање". Годишње се у просеку реализује дванаест изложби. 

Од 184 дела на почетку рада, данас одељење историје уметности у збирци савремене уметности има 1317 дела. 500 припада легату Зорана Стошића Врањског, уметника из Врања који живи и ради у Сомбору, који по уговору склопљеном 1992. године сваке године  свом родном граду поклања по десет својих дела. 

Од 2003. године збирка је богатија за 12 дела Милице Динић (1922-1999), сликарке из Београда а пореклом из Врања. Дела су поклон сликаркине сестре. 

Од 2010. године, фонд збирке савремене уметности је богатији за 127 дела насталих на "Колонији Прохор Пчињски 1974 - 1990" и 175 дела са "Ликовне колоније Врање 2002 - 2013", преузетих од Народног универзитета Врање због адекватнијих услова чувања и стручне обраде. 

Зорица Тасић, магистар графике из Београда, пореклом из Врањске Бање је, 2015. године са самосталне изложбе "Нашој деци Врањска Бања за успомену и дуго сећање" поклонила одељењу историје уметности 245 фотографија.

Уметници који користе атеље у власништву града су, по уговору о закупу атељеа, до 2014. године поклонили Музеју 161 дело. 

Са текућих изложби организованих у периоду 1996 - 2016. године за збирку је откупљено 37 а поклоњено 94 дела. 

На почетку рада Галерије је помоћ у откупу уметничких дела пружало Министарство културе Републике Србије. Тако је откупљено дело "Соба" Зорана Михајловића са "Новогодишњег салона", "Сибила" Томислава Петровића, "Акт" Радислава Тркуље са "Борине недеље 1997", "Танго љубави" Весне Пантелић и "Полет" Драгана Цветковића са њихових самосталних изложби и др. 

После паузе од десет година, средствима додељеним на конкурсу расписаном од стране града, као и од стране Министарства културе и информисања Републике Србије 2015/16. откупљено је десет дела: Момчила Антића - Клинчара, Љубинка Ђорђевића Торника (1924-1999), уметника из Врања, Драгана Здравковића, Косте Бунушевца, Жељке Момиров, Милоша Ђорђевића, Милоша Томића, уметника из Београда.

У збирци у Галерији налазе се дел Миодрага Миће Поповића, Александра Луковића, Синише Вуковића, Момчила Антоновића, Вере Божичковић Поповић, Велизара Крстића, Милана Блануше и др, као и дела значајних за локалну ликовну сцену. 

Галерија је успоставила сарадњу са многим установама сличног карактера, као што је Народни музеј у Београду, у заједничкој реализацији изложбе акварела "Акварели у Србији 1900-1950", са Народним музејем у Смедеревској Паланци, са Градским музејем у Сомбору, са Народним музејем у Нишу, са Галеријом "Надежда Петровић" у Чачку, са Галеријом "Милена Павловић Барили" у Пожаревцу, са Галеријом савремене ликовне уметности у Нишу, са Галеријом "Чедомир Крстић" у Пироту, са Музејем савремене уметности у Београду.

Овим избором изложених дела сам покушала да дам увид у вредност збирке историје уметности Музеја у Врању, иако она кратко постоји, јер при формирању збирке савремене уметности треба имати у вуду да ће будућа стална поставка која ће из ње настати имати битну улогу у детаљном изучавању историјских и уметничких токова тог периода у нашој земљи.

                                                                                      Мирјана Јовановић, кустос историчар уметности

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл