Народни музеј Врање Вас позива на отварање 

изложбе графика малог формата 

РОДОЉУБА КАРАНОВИЋА 

академског графичара из Београда 

 

четвртак, 10. новембар 2016. у 19:00 сати 

велика сала 

 

 

РОДОЉУБ КАРАНОВИЋ 

Рођен 1948. године у Београду. Завршио Ликовну академију и магистрирао на графичком одсеку 1976. године. Магистар конзервације дела ликовних уметности на папиру од 1980. године. Члан УЛУС-а од 1972. године. 

Учествовао на бројним групним изложбама УЛУС-а и Београдског графичког круга од 1972, Битољском тријеналу, ликовним сусретима у Суботици, бијеналу на Ибици, изложбама графике малог формата у Београду, Нишу, Смедереву... 

Самостално излагао 16 пута од 1973. године у Добоју, Београду, Скопљу, Смедереву, Пожаревцу, Ковину, Нишу, Пироту, Лесковцу и Врању. 

 

Настајући из потребе да се ликовне представе умноже и тако постану употребљиве за штампуу, графика је изворно била малог формата јер је била намењена за књигу. То не значи да истовремено нису настајали и листови већих формата јер је графика нудила бројне отиске истог изгледа и квалитета, омогућујући најширу могућу пропаганду по најнижој цени. Осим илустрација су, дакле, постојала бројна издања слободних листова најразличитијих формата, а што се тематике тиче, то су превасходно на нашем терену биле иконе или "образи на хартији штампани" за чији је увоз и каснију израду први указ издао деспот Стефан Лазаревић. То су први дрворези који су дошли а касније и израђивани на Балкану. 

Данас, када графика као једна од три основне класичне ликовне дисциплине, битно утиче на културу уопште, не губећи ни једно од првобитних својстава и има сопствени живот и пуну ликовну снагу аутора, појављује се углавном у "галеријском" па и јако великом формату. 

Са друге стране, мали формат је дуго био скрајнут устрану и појвљивао се као екслибрис, вињета, и ређе као илустрација а најчешће, доскора врло распрострањено, као оригинална ауторска честитка коју су графичари слали једни другима или размењивали у пригодним ситуацијама а такође и израђивали серије честитки за поручиоце који су видели свој интерес у томе. 

Тренутно постоји више редовних изложби графике малог формата који је ограничен на највише 20cm по већој страници. Овако је, верујем, затворен круг, јер је графика малог формата добила своје грађанско право у ауторском ликовном изразу, превазилазећи чисто употребну и илустративну, мада не обавезно мање ликовну и естетску функцију у штампаној књизи. 

Родољуб Карановић

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл