Народни музеј Врање Вас позива на отварање

изложбе мозаика цртежа и принтова

МОЗАИК ПРАКСИС - АУТОРСКИ ОПУС

Оливере Гаврић Павић

и промоцију књиге исте ауторке

МОЗАИК У СРБИЈИ 1950 - 2015.

 У оквиру промоције посетиоци ће чути предавање 

ПРЕГЛЕД ИСТОРИЈЕ САВРЕМЕНОГ 

МОЗАИКА У СРБИЈИ 

 

четвртак, 15. децембар 2016. у 19:30 сати 

 

ОЛИВЕРА ГАВРИЋ ПАВИЋ

Рођена у Београду 1964. Дипломирала на Факултету ликовних уметности у Београду, на одсеку сликарства, 1990. Магистарске студије сликарства завршила на истом факултету 1992. Излагала на 32 самосталне изложбе (Београд, Нови Сад, Ниш, Лесковац, Крагујевац, Минхен, Калкута, Земун, Зајечар, Пријепоље, Петровац на Млави, Велико Градиште, Пожаревац, Пирот, Чачак, Краљево, Сремска Митровица, Кикинда, Косовска Митровица) и на преко 200 групних изложби у земљи и иностранству. Мозаиком се у континуитету бави од 1988. Извела 13 мозаичких композиција на сакралнм објектим. Највеће композиције се налазе на Калемегдану, три мозаика у трпезарији код капеле Свете Петке (Гостољубље Аврамово, Преподобни ђакон Авакум и Света Петка) и три мозаика на фасади цркве у Сремчици (Света Тројица, мозаички диптих Благовести).
Организовала и осмислила више ауторских, групних изложби мозаика. После прве овакве изложбе, 2011, са још троје колега оснива Уметничку групу Аметист, која је за 13 година постојања отворила 41 групну изложбу мозаика и приредила бројна предавања и мозаичке радионице.
Дипломирала на одсеку новинарства Факултета политичких наука 1988. Бави се писањем ликовних критика и других текстова из области ликовне уметности. Објавила је преко 200 наслова у стручним часописима, дневној и периодичној штампи. Године 1999, на предлог чувене историчарке уметности Катарине Амброзић, постаје члан AICA (International Association of Art Critics).Одржала бројна предавања о мозаику, од којих један део у иностранству. Учествовала са рефератима на међународним конгресима мозаичара (AIMC - International Association of Contemporary Mosaicists) и пратећим изложбама мозаика, у Скопљу 2006, Газиантепу 2008, Атини 2010. и Бечу 2014. Као круну своје посвећености мозаику објавила књигу "Мозаик у Србији 1950 - 2015." у издању УЛУПУДС-а. 
Члан е УЛУС-а од 1991, УЛУПУДС-а од 1996, AICA (International Association of Art Critics) од 1999, AIMC (International Association of Contemporary Mosaicists) од 2008.

Пројеккат МОЗАИК ПРАКСИС је осмишљен као подршка промоцији књиге "Мозаик у Србији 1950 - 2015". Изложба прказује примере савремене мозаичке праксе кроз различите приступе мозаику. Ради се о сагледавању мозаика као слике, рељефа или скулптуре, затим о категоризацији ових дела према колориту и према методама израде, што у крајњој линији доводи до различитих мозаичких поетика. 
Током 27 година континуираног рада у мозаику ауторка Оливера Гаврић Павић је свладала више техника изведбе мозаика, њен мозаички опус је прешао три поетске фазе фазе, а стекла је и искуство у изради монументалних површина, било на зиду или на поду. Већи део овога приказује изложба МОЗАИК ПРАКСИС - АУТОРСКИ ОПУС. 

О ПРЕДАВАЊУ 

Предавање садржи концизан историјски преглед савременог мозаика у Србији од "златног доба" Титове Југославије, унутрашње декорације СИВ-а у Београду и сличних пројеката широм Србије до данас. Посебан акценат ће бити стављен на ауторе са којим започинје савремени мозаик у србији као што су Мило Милуновић, Бошко Петровић, Маринко Бензон, Младен Србиновић (рана дела), Божа Продановић, Лазар Возаревић, Петар Омчикус и његова организација међународног сусрета мозаичара у Вела Луци, све до професора уметничких академја који су утемељили ову сликарску дисциплину кроз школски систем као Стојадин Петровић, Влада Тодоровић, Бранко Миљуш, Ђуро Радловић. 
Књига је изашла из штампе захваљујући добијеним средствима Министарства културе и информисања, по конкурсу за капитална дела за 2015. годину.

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл