Фестивал PIANO SUMMER 2017 одржава се у Дому војске у Врању од 1. до 22. августа и у четвртој сезони свог постојања окупио је нека од највећих имена класичне музике данашњице - Gulsin Onay (Турска), Michael Leslie (Аустралија), Goran Jurić i Sandra Vučenović Schnabel (Хрватска), Claudio Carbo Mantaner (Шпанија), Нино Гуревич (Грузија), Caesar Yuwono (Индонезија),  Satoko Mimura (Јапан) , Димитри Романов (Русија), Биљана Горуновић, Мирослав Павловић и солисти Di Sud (Србија) и многи други.

Улаз на све наступе у Дому војске је бесплатан.

Поред концертног дела, овај фестивал је јединствен на нашим просторима и по свом едукативном аспекту - серијалу мастер класова које држе велики уметници. У Галерији Народног музеја, од 4. до 22. августа часове клавира држи уметник из Аустралије Мајкл Лесли.

 

MICHAEL LESLIE је пореклом из Аустралије, а живи и ради у Минхену као концертни пијаниста. Његова мисија, обавеза и једини критеријум усмерени су како на спољни сјај дела и виртуозну интерпретацију, тако и на поруку која произилази из музике композитора. Леслијеве интерпретације Бахових, Бетовенових и Шубертових дела важе за праве посластице међу познаваоцима музике. Његово извођење одише самовољним карактером, неупоредиво је верно детаљима, зрело и продорно, што код већине данашњих виртуоза можемо узалудно тражити. Лесли је већ за време студија, на конзерваторијуму у Сиднеју, наступао са водећим оркестрима у Аустралији, где је премијерно извео Први клавирски концерт Беле Бартока. Као студент чувене пијанисткиње Розл Шмид на Високој школи за музику у Минхену осваја престижну прву награду такмичења свих немачких академија и трећу награду на интернационалном АРД такмичењу.

Током богате музичке каријере био је професор на Royal Academy of Music and Drama у Глазгову, Jehudi Menuhin School у Лондону и Richard Strauss Konservatorium у Минхену. Леслијев репертоар се протеже од Скарлатија до Лутославског и, поред осталог, укључује сва велика дела Баха и целокупни опус Бетовена и Арнолда Шенберга. Приступа вишеслојности Шубертове музике темељно и са великим поштовањем. Лесли је многобројним наступима са оркестрима и на радију стекао велики углед. Редовно гостује на фестивалима и концетрима у многим земљама: Аустрији, Великој Британији, Шкотској, Француској, Италији, Норвешкој, Шведској, Србији, Гани, Аустралији и широм Немачке.

У Сиднеју је његова слава, као једног од најзначајнијих пијаниста кији потичу из Аустралије пропраћена текстом на насловној страни новина: "Sydney's loss is Germany's gain".

 

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл