Историјски архив "31. јануар, Народни музеј Топлице,

Историјски архив "Топлице" и Народни музеј Врање

Вас позивају на отварање изложбе

СТРАДАЊЕ СРБА У ТОПЛИЧКОМ УСТАНКУ

Поставка се приређује у оквиру обележавања 99 година

од ослобођења Врања у Првом светском рату 

и 100 година од Топличког устанка

 

Уторак, 3. октобар 2017. у 19 сати 

 

Топлички устанак је у Првом светском рату био једини устанак на теиторији окупираној војском Централних сила и захватио је Топлицу и Јабланицу, проширивши се и на друге делове Србије. Крајем 1916. године, команда окупационе бугарске Моравске инспекцијске области објављује регрутацију свих мушкараца од 19до 40 година. У Прокупљу и Топлици, регрутација је била планирана од 20. до 27. фебруара 1917. године. За недолазак била је предвиђена смртна казна.
Српско стновништво одговорило је устанком. Поручник Коста Миловановић Пећанац, познати војвода из четовања у Македонији (1903-12), послат је септембра 1916. године са Солунског фронта од стране Врховне команде српсске војске, са наређењем да подигне устанак кад српска војска дође надомак Скопља. 
Устанак је започео у Куршумлији, 26. фебруара 1917. године,, а3. марта ослобођено је и Прокупље. Устанак се проширио на целу Топлицу и Јабланицу, Пусту Реку, Копаоник, Ибарску долину, све до Рудника и до Озрена на истоку. 
Топлички устанак је спречио бугаризацију крајева окупираних од стране бугарске војске која је, уокупацији Србије и гушењу Топличког устанка погазила све ратне законе и правила, вандалски уништавајући културу једног народа и покушавајући да однароди читав један народ. 
У српској војсци којом су командовали војводе Коста Пећанац и Коста Војиновић, било је тада 12.752 пешака и 364 коњаника. Ослобођену територију напале су, након две недеље, три окупаторске дивизије које су повучене са фронтова. Куршумлија је поново окупирана од Бугара 17. марта 1917, а устанак је коначно угушен између 4. и 7. априла. 
Према наводима капетана 2. класе Јована Дерока, а према изворима из архива Историјског одељења Главног ђенералштаба, у устанку је убијено 8.767 особа, од чега само у Топлици 5.383, а попаљене су 43.484 зграде. 
Скупштински анкетни одбор Краљевине СХС, у анкети спроведеној одмах након рата, утврдио је да је у деловима Србије захваћеним устанком страдало 35.000 људи. Бугарска окупаторска власт интернирала је око 100.000 лица из окупираних крајева, од којих се готово половина никад није вратила из заробљеништва.

 

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл