Народни музеј Врање Вас позива на изложбу

ШЕСТИ БИЈЕНАЛЕ УМЕТНИКА ВРАЊА 

 

Среда, 27. децембар 2017.  у 19:00 сати 

 

О БИЈЕНАЛУ - Мирјана Јовановић, историчар уметности, кустос у Галерији Народног музеја 

Изложба "СВИ" се на почетку (1984/85.) одржавала у организацији разних институција и увек на иницијативу појединих ентузијаста. У тренутку када би такав појединац одустао нестало би иницијативе до следеће прилике и тако годинама. 

Да би се одржао континуитет у овом смислу, не само када је у питању ова, већ и друге ликовне изложбе десет година касније, отворена је Галерија Народног музеја Врање, изложбом "СВИ - ликовни уметници Врања" 1995. године. Ова групна изложба се од тада реализује у  континуитету прво као "Новогодишњи иизложбени салон" (1996-2006) сваке године, а од 2007. као "Бијенале уметника Врања" сваке друге, углавном упорношћу и истрајношћу запослених у Галерији (Музеју). 

Бијенале уметника Врања је културна манифестација једина те врсте на простору крајњег југа Србије и бави се ликовним стваралаштвом уметника Врања и Пчињског округа. Организује се по позиву и жирираног је типа. Селекцију радова врши трочлани жири у чијем су саставу еминентни познаваоци из области ликовне критике, историје уметности, ликовне уметности и др. који својим именом и остварењима у својој струци доприносе квалитету изложбе. 

Концепцијски, "Бијенале" је осмишљен као општи преглед најновијих уметничких остварења уметника који живе и раде на подручју Врања или су рођењем везани за њега. Без генерацијских, стилских и тематских одређења пружа веродостојан преглед стваралаштва локалне уметничке средине и представља својеврсно упориште и подстицај савременим ликовним ствараоцима из Врања, а такође доприноси социјализацији уметности и видљивости уметничког центра на југу Србије. 

Такође, последњих година, Галерија уз "Бијенале" показује тенденцију да искорачи из локалне затворености и своју стратегију прилагоди новом вођењу културног простора. Ова изложба би могла да постигне један виши и квалитетнији - међународни ниво (земље у окружењу) по угледу на манифестације сличног карактера у другим градовима, не само зато што би таква концепција омогућила врањској публици увид у кретање савремене ликовне сцене у најширем смислу, већ и зато што Врање има етаблиране уметнике, познате по свом стваралаштву, чија дела пулсирају препознатљивим сензбилитетом, те самим тим припадају не смо локалној смотри, већ доприносе праћењу хетерогених појава и збивања на српској ликовној сцени. Њихово постојање верификује и сликовито документује да у градовима изван великих центара постоје уметници који нису само пасивни сведоци, већ су актери промена у животу и уметности и важни су део слагалице која употпуњује разуђену ликовну сцену овог времена. 

... 

Овогодишњи жири ( Проф. др Ирина Суботић, историчар уметности, ликовни критичар; Проф. др Јерко Денегри, историчар уметности, ликовни критичар; Проф. мр Ђорђе Арнаут, дипломирани вајар) је заседао и прегледао приспеле радове 29. новембра 2017. године у Галерији Народног музеја у Врању. Од 90 радова 63 аутора жири је за излагање одабрао 37 дела 30 аутора насталих у последње две године, према прописаним пропозицијама. 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА 

Поштујући идеју и намеру организатора да ради на промовисању ликовне сцене Врања, жири је са задовољством констатовао да је велики број уметника из Врања предложио своје радове за овогодишњи Бијенале, тако да је рад на жирирању могао да буде реализован с пуном професионалном одговорношћу. Интересовање за излагање на бијеналу показује потребу и жељу уметника, а вероватно и публике да се у Врању редовно одржавају, овакве манифестације којима се прти ликовна сцена, њен континуитет али и одређене промене у стваралаштву ликовних уметника. 

Према мишљењу овогодишњег жирија, изабрани радови на најбољи начин представљају тренутну ликовну сцену у Врању коју карактерише разноврсност израза и личних поступака, углавном у класичним ликовним техникама, слике, цртежи, графике и скулптуре. један документарни филм адекватно реагује на актуелну друштвену ситуацију у земљи и свету.

Награђена је веома репрезентативна слика "Аthur Ashe", (триптих, 2013/15, уље на платну, 191х90цм, појединачно) Небојше Николића, која говори о уметниковој снажној визуелној вокацији, његовом осећању простора и покрета на платну, о доследности у изразу и компактној представи без сувишних додатака и непотребних детаља, што рад чини аутентичним, убедљивим и чистим.

 

 

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл