Град Врање и Народни музеј Врање Вас позивају 

на отварање изложбе 

ДРВОРЕЗИ И БАКРОРЕЗИ МУЗЕЈА СРПСКЕ 

ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У БЕОГРАДУ 

 

Недеља, 21. јануар 2018. у 19 сати 

        

        

Музеј Српске православне цркве у Београду чува вредне црквено-уметничке драгоцености, међу којима једну засебну целину чини збирка графике (дрворези и бакрорези). Ова графичка клишеа некада су припадала српским манастирима, углавном фрушкогорским. У тој целини, по историјском трајању и уметничкој вредности издвајају се дрворези. Ту збирку клишеа у Црквеном музеју чини 11 плоча са 19 представа (осам плоча су двостране). Од тог броја десет графика је из 17. а девет из 18. столећа. 
Бакрорезних плоча у фонду Музеја Српске православне цркве је далеко више, укупно 28 са 31 отиском (три плоче су двостране). У том корпусу једну засебну целину чине бакрорези Христифора Жефаровића (11) и Захарија Орфелина (7). 
Отисци са дрворезних клишеа направљени су 1998. године, поводом 800 година манастира Хиландара. Следеће године, а поводом 45 година поставке Црквеног музеја у згради Српске патријаршије и 780 година (1219) самосталности Српске цркве, отиснути су листови са бакрорезних плоча Христифора Жефаровића. Наредне, 2000. године, поводом два миленијума хришћанства, као и 215 година од смрти Захарија Стефановића Орфелина, умножени су листови са бакрорезних плоча Захарија Орфелина. Преостали бакрорези штампани су 2001. године, чиме је, за четири године, завршено умножавање графике из збирке Црквеног музеја у Београду. Сваке године, по завршетку отискивања једне од графичких целина, приређена је изложба у галерији "Глас" у Београду. 
Штампање свих плоча, као и њихово чишћење и заштита, поверени су академском сликару графичару Вељку Михајловићу из Београда. Од сваке плоче отиснуто је седам нумерисаних листова на 300г. папиру (5378цм и два 7810цм), односно комплетирано је седам мапа графике из фонда Музеја Српске православне цркве у Београду.

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл