Народни музеј Врање и Архив Српске православне цркве 

Вас позивају на отварање изложбе 

ОСЛОБОЂЕЊЕ ЈУЖНЕ СРБИЈЕ 1878. ГОДИНЕ 

- Уређење црквених прилика у топличком, нишком, пиротском и врањском крају 

и предавање Проф. др Александра Животића

са Филозофског факултета у Београду 

ЈУГ СРБИЈЕ У ОСЛОБОДИЛАЧКИМ РАТОВИМА КРАЈЕМ XIX И ПОЧЕТКОМ XX ВЕКА 

 

Уторак, 30. јануар 2018. у 18 сати

Изложба архивских докумената "Ослобођење јужне Србије 1878. године (уређење црквених прилика у топличком, нишком, пиротском и врањском округу)" посвећена је јубилеју 140-годишњици ослобођења ових крајева и њиховом присаједињењу Кнежевини Србији. Ова велика национална тековина, територијално проширење, праћена је и процесима европске дипломатије, који су на Берлинском конгресу 1878. године српским државама Србији и Црној Гори, признале пуни државни суверенитет. Српска војска је на свим правцима свога наступања 1877/1878. године испољила и показала напредовање, а највећи продор у дубину турског фронта био је на источном и југоисточном правцу. У односу на планове руске дипломатије, који су у Сан-Стефану (фебруар 1878) пројектовали Велику Бугарску, Берлински конгрес, држан од 13. јуна до 13. јула 1878. године, је признао српској држави територијалне добитке у долини Нишаве и Јужне Мораве. 

Сан-Стефански мировни договор договор је српске етничке и ослобођене територије попут Пирота и Врања смештао у оквир креираних граница нове Бугарске. До потписивања примирја 31. јануара 1878. године, између Руског царства и Турске, српска војска је поред будућа четири административна округа: Топличког, Нишког, Пиротског и Врањског, ослободила и крајеве на источној страни масива Старе Планине, око Куле, као и градове Сливницу, Трн и Радомир у данашњој западној Бугарској. На југу, уз помоћ устаника, српска војска је донела слободу и становницима Горње Пчиње, око Прешева и Трговишта, избивши са својом предходницом до манастира Светог оца Прохора Пчињског. Наступање преко Косовског Поморавља до Гњилана одвело је српску војску до историјског манастира Грачанице, надомак Приштине и Косова Поља, места судбоносне битке целокупне српске историје, што је Српско-турском рату 1877/1878. године давало додатни смисао и објашњење. 

Архивистичка изложба "Ослобођење јужне Србије 1878. године (уређење црквених прилика у топличком, нишком, пиротском и врањском округу)" приказује новооткривена документа из архивских фондова централног црквеног архива у Београду и плод је, сада већ традиционалне, сарадње Архива Српске Православне Цркве и Народног музеја Врање. 

Радован Пилиповић 
Саша Стаменковић


                                       

Аутори изложбе су Ма Милош Матијевић и Др Радован Пилиповић 

 

 

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл