Народни музеј Врање Вас позива на 

промоцију збирке песама за децу и одрасле 

ГОДИНЕ КРАСНЕ 

Сунчице Ј. Петровић 
дипломираног правника из Врања 

 

Петак, 9. фебруар 2018. у 19 сати 

 

                                          

ИЗ ПРЕДГОВОРА: 


Збирка "Године красне" настала је неким чудом, у периоду мог интензивног дружења са децом.
Прилагођавање том заједништву обиловало је неразумевањима, протканим љубављу и бригом. 
Професионално оптерећена правилима понашања и моделом "детета за пример" сусрела сам се са децом новог доба и децом велеграда, која одрастају између бетонских зидова вишеспратница и школе. Са децом, која су на неки начин отуђена и која се углавном друже са јунацима цртаних филмова, у кући препуној играчака којима се све мање радују, и књига које ретко читају. 
Гледала сам како, пуни снаге, ограничеи у простору и времену, своју дечију разиграност поистовећују са доживљајима јунака са малих екрана, стварајући свој имагинарни свет, и како своју безазленост претварају у бунт, против свега што им се намеће као обавеза и правило. 
Видела сам децу која имају све, а ипак ускраћену за мале дечије  несташлуке и дружења ван школе, за којима вапе. Видела сам њихову оптерећеност школским градивом, које можда није примерено њиховом узрасту, и како тешко усвајају поједине области и термине. 
Често сам учествовала у њиховим обавезама, и мислим да сам се из сопственог бунта, латила пера и почела да пишем. 
Одлучила сам да збирку објавим и учиним је доступном већем броју читалаца, у нади да ће имати позитиван утицај на разумевање дечијег положаја у ери електронске памети. 


Сунчица Ј. Петровић

СВЕ ШТО ДЕЦА ВОЛЕ (реч уредника): 

Књига песама за децу "Године красне" је поетски првенац Сунчице Ј. Петровић, што никако не умањује њену вредност. Песме распоређене у три добро сажета циклуса одишу лирском свежином и поетском топлином, где се аутор игра речима и појавама да што боље и уверљивије дочара дечији свет, што свакако и успева. 
Између Змајевске традиције и Антићевске савршености, песме су у складу са осећањима данашњег, али и будућег времена, која децу свакако окупирају, али не оптерећују, а то је ера електронике и компјутеризације. Одрастање кроз игру, школски дани и проблеми што их муче, као и брзо сазревање и озбиљност су теме које нам аутор приказује. 
Поезија за децу у којој рима лута, али је увек на правом месту. Песме које имају ритам, својствен великим талентима, а Сунчица Ј. Петровић је свакако велики уметник, а сада и поета, тј. песникиња. У овим стиховима могу се пронаћи деца, маме, тате, баке и деке. Тако, ако сте се негде у читању погубили, прочитајте ову књигу и сигурно ћете се пронаћи. 

Жикица Димитријевић

 

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл