Конкурсом "Градови у фокусу" Министарства културе републике Србије, по речима министра културе Републике Србије, планиран је прелазак са речи на дела у децентрализацији културне политике.  У оквиру пројекта "Врањском калдрмом" издвојено је близу 10 милиона динара за реконструкцију зграде Селамлука и Музеј-куће Боре Станковића. Поновном отварању Борине куће, после радова на обнвљању је присуствовао и министар културе Републике Србије господин Владан Вукосављевић.

"Сређивање предачке куће никада нема само практичну сврху и разлоге. Обнова куће је улагање у нас саме, обнова и прошлих и будућих, и присутних и одсутних. Зато и нов живот спомен-куће Боре Станковића и њена обновљена поставка окупљају и наше претходнике и нас и оне који долазе под један кров, што нас зближава и што нас штити", рекао је министар Владан Вукосављевић. Он је изразио задовољство што се налази на таквом месту и међу таквим људима које је окупио дух љубави према једној великој и моћној фигури из прошлости. 
Милена Поповић, сарадница за културу и информисање у кабинету председнице владе Ане Брнабић истакла је да наслеђе и традиција представљају "Жилу куцавицу једне државе и једног народа", најавивши и завршетак зграде Позоришта у Врању која је страдала у пожару. 
Градоначелник Врања Слободан Миленковић је навео да су, захваљујући Министарству културе, посетиоцимапоново доступне баба Златина и гостинска соба, санирано двориште, обновљен капиџик, а средствима града Врања потпуно реконструисан кров, уз поштовање аутентичности. У плану је и обнова Прибојчићеве куће у непосредном суседству музеј куће, да би заједно, својим оријентално-балканским стилом чиниле препознатљиву целину. 
Директор Народног музеја Врање Саша Стаменковић је рекао како Музеј кућа Боре Станковића прима посетиоце још од краја августа кад су завршени радови на реконструкцији. "Ми у Народном Музеју смо пресрећни што смо, захваљујући напорима Града Врања и Министарства културе добили комплетно реновиран овај зачајан објекат од велике културне и историјске вредности. И Борина кућа и зграда Селамлука су биле озбиљно руииране, тако да им је реконструкцијом удахнут нови живот", додао је. 
Скуп у Бориној кући је почео минутом ћутања због недавно преминуле унуке Боре Станковића Зоре Давидовић и њеног сина Зорана, а Милица Давидовић, чукунунука Боре Станковића се захвалила  Министарству и Граду на напорима да се очува спомен на великог писца. 

 

                  

                 

   

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл