Град Врање и Народни музеј Врање Вас позивају на отварање изложбе 

НАША ИСТОРИЈА, НАША СЕЋАЊА 
Солидарност српских и француских војника и цивила у Првом светском рату 

Говориће: 

Његова екселенција г. Федерик Модолони 
амбасадор Француске у Србији 

Др спец. Слободан Миленковић 
градоначелник Врања 

 

Четвртак, 13. децембар 2018. у 18:00 сати 

Поводом обележавања стогодишњице од завршетка Првог Светског рата   и ослобођењa градова (Врање, Лесковац, Ниш, Пирот, Књажевац, Зајечар, Неготин Кладово)  од стране српских, француских и трупа других земаља удружених у Источну Армију, под Француском врховном командом.

Француска амбасада и Француски институт у Србији заложили су се  да у другом семестру  ове године широм Србије обележе стогодишњицу братсва по оружју и солидарности српских и француских  војника и цивила.

Данас је неопходно  да се сећамо овог периода, у коме су ударени темељи модерне историје наше две земље, пре свега да би се одала пошта свима онима који су се борили за нашу слободу, али да бисмо младим генерацијама пренели ово сећање и омогућили ставарање, заједнички, једне будућности ослобођене свих конфликата, засноване на узајамном поверењу у оквиру  наше европске заједнице.

Вођен том идејом Француски институт припремио је ову  путујућу изложбу, под називом, ''Наша историја, наше сећање-сећање на ослобођење српских градова од стране источне армије, породична сећања на солидарност српских и француских војника и цивила''. Ова изложба садржи  лична сећања и сведочења која се чувају у породицама, али и елементе који се односе на ослобођење градова у Србији, међу којима је и наш град.

 

            

         

У присуству Федерика Мондолoнија, амбасадора Француске у Србији, у Галерији Народног музеја Врање градоначелник др Слободан Миленковић је отворио изложбу "Наша историја наша сећања" говорећи о војном и цивилном савезништву између Француске и Србије током Великог рата. "Ова изложба је мали допринос даљем јачању свести о нераскидивој вези између два народа, а уједно и залог даље сарадње. Уз достојно сећање на историјске везе Србије и Француске, на нама је да негујемо успомене и дела наших предака, како би одали почаст њиховим заслугама и жртвама за боље сутра", рекао је.
Присутнима се обратио и амбасадор Мондолини који је рекао да изложбом прослављамо француско-српско пријатељство, и њен је и циљ, као и многих манифестација посвећених сећању на Први светски рат и пријатељство наша два народа које је Француска амбасада организовала и подржала да између осталог покаже како то савезништво и даље живи и представља право благо. 
На свечаности су говорили и Станислав Сретеновић, професор на Француском институту у Београду који је осмислио ову изложбу, Саша Стаменковић, директор Народног музеја Врање и Јасмина Јањић, професорка историје у Гимназији "Бора Станковић" у Врању, а свечаности је допринео и хор Музичке школе Стеван Мокрањац са диригентом Александром Савић.

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл