Историјски музеј Србије и Народни музеј Врање 
Вас позивају на изложбу 

СВЕТИ САВА СРПСКИ 

која ће отворити "СВЕТОСАВСКУ НЕДЕЉУ 2019."  

Аутор изложбе - др Андреј Вујновић, музејски саветник 
Дизајн и поставка изложбе - Растко Шурдић, дизајнер

Изложбу ће отворити 
градоначелник Врања др Слободан Миленковић 
Реч на отварању: аутор, др Драган Вујновић 

 Понедељак, 21. јануар 2019. у 19 сати 

Мултимедијална изложба „Свети Сава Српски” је плод вишегодишњег истраживачког рада аутора и настоји да, кроз архивску грађу, копије фресака и икона и фотографије личних предмета и реликвија Светог Саве, што потпуније приближи јавности његов световни и духовни пут, као и величину и значај његове личности за српску државу и Српску православну цркву, али и целокупну српску историју и културу.

На изложби су приказани световни живот Растка, трећег сина великог жупана Рашке Стефана Немање, његово одступање од земаљске власти, одлазак на Свету Гору и замонашење под именом Сава, рад на стицању аутокефалности и аутономије Српске православне цркве у Никеји где је постао и први српски архиепископ, прегалаштво на побољшању црквене организације, државотворни, државнички и дипломатски послови којима је издејствовао, између осталог, и међународно признање Србије за краљевину, али и немерљиви свестрани доприноси на пољу просветитељства, књижевности и ктиторства (обнова манастира Хиландар, подизање Жиче, Студенице и других манастира), који су Светог Саву учинили најзначајнијом личношћу у историји српског народа.
Свети Сава је због својих дела још током живота сматран светитељем, а након смрти 1236. године у Трнову у Бугарској и преноса његових моштију у манастир Милешева заокружен је и његов култ, уважен и поштован и код Руса, Грка, Бугара и других народа околних држава. Столеће и по након освајања Србије Турци су, увидевши да култ Светог Саве значи култ „старе српске државе” коју народ хоће да обнови, спалили светитељеве мошти 1594. године у Београду. 

 

 

 

 

 

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл