Први фестивал врањске градске песме организован под покровитељством града Врања је отворен 21. фебруара 2019. у сали Дома Војске Србије Врање а настављен концертном вечери 22. фебруара. 

Фестивал је свечано отворио градоначелник Врања др Слободан Миленковић. "Фестивал организујемо", рекао је, "како би обновили врањску певачку традицију и подсетили на јединствени мелос којим је обојен наш културни идентитет. Кажу да се у игри и песми крије душа једног народа...Велике заслуге у очувању вредне културне баштине припадају најчувенијој врањској песмопојки Стани Аврамовић Караминги. Њој на педесету годишњицу смрти, симболично одајемо почаст. Не смемо заборавити ни непоновљиве свирке Курте Ајрединовића, као ни утицај врањског мелоса Станише Стошића. Наша свест о локалном културном наслеђу, колективна и појединачна, мора бити усмерена ка подршци и подстицају јавној изведби и слушању познатих тактова и строфа из Врања..."

На отварању су говорили и потомци баба Станине фамилије Сима Аврамовић и др Марина Џикић, Марина Стојановић и Горан Арсић из удружења "Вед", и етномузиколог и уредник у музичкој продукцији Радио Београда Мирјана Дробац која је Карамингу назвала примабалерином врањског севдаха и родоначелницом врањске градске песме. На отварању је приказан и филм о Стани, аутора Марине Стојановић и Слађана Стојановића, а затим су наступали музичари Ивана Тасић Митић, Бранимир Стошић Каце, Слободан Јовановић и чланови ГКУД "Севдах" Врање. 

Друге вечери фестивала је у оквиру целовечерњег концерта наступало седморо вокалних солиста уз пратњу оркестра Народног оркестра Љубише Павковића. Певале су се песме настале од истинитих прича о људима и догађајима из врањског краја. Стана Караминга у чију част је настао овај фестивал је многе песме сачувала од заборава. Њена је ауторска песма популарна "Димитријо сине Митре" први пут отпевана пре једног века. Градоначелник Врања је друге вечери нагласио да град има озбиљне намере са овим фестивалом и да је у плану да он постане традиционалан. Пријем препуне сале публике сведочи о томе да ова идеја и те како наилази на одобравање врањанаца. Врањска градска песма се налази на списку нематеријалног културног наслеђа Србије.

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл