Град Врање и Народни музеј Врање Вас позивају на 
промоцију монографије о
Зорану Стошићу Врањском, сликару из Сомбора, 
аутора Саве Степанова 
историчара уметности и ликовног критичара  

"У ПРОСТРАНСТВУ СЛИКЕ" 

Гости: 
Немања Сарач члан Градског већа за културу и образовање у Сомбору 
Петар Мраковић директор Градског музеја у Сомбору 
Бранимир Машуловић археолог 
Сава Степанов аутор 
Зоран Стошић Врањски 

Промоцију прати и зложба слика Зорана Стошића Врањског 

Четвртак, 16. мај 2019. у 19:30 сати

Монографију Зорана Стошића Врањског, сликара родом из Врања који живи у Сомбору су заједнички објавила ова два града која је уметник итекако задужио. На пример, легат овог врсног сликара који је део збирке савремене уметности Народног музеја Врање броји више од 500 дела која је Зоран дуги низ година поклањао свом родном граду закоји је јако емоционално везан, о чему говори и чињеница да је свом презимену дода о - Врањски, да та дела чува и да га памти. Промоција монографије коју је саставио Сава Степанов је била прилика за обележавање три јубилеја: осамдесет година живота овог нашег сликара, шездесет година стваралачког рада и двадесет пет година легата. Легат Зорана Стошића постоји и у Градској галерији у Сомбору. На промоцији је госте и публику у име Врања поздравила већница за културу града Врања Зорица Јовић, у име Музеја Врање директор Саша Стаменковић, а од гостију је говорио и Немања Сарач, члан градског већа за културу у Сомбору, Зоран врањски и Сава Степанов, који је причао о специфичностима сликарства овог уметника, рекавши како је и у уметничком и у смислу града којем припада, Зоран човек двоструког идентитета те да је ту ситуацију решио на идеалан начин. 
Аутор се захвалио руководству Сомбора и Врања рекавши да је свестан да је кад се два града удруже да објаве нечију монографију то велика ствар. 
Врањска публика је имала прилику и част да у времену кад то и није најпопуларнија идеја, ужива и остане дирнута атмосфером пријатељства и осећањем припадности о важности којег је Врањски племенито посведочио својим примером. 

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл