Град Врање, Музеј града Београда и 
Народни музеј Врање Вас позивају на отварање изложбе 

ПОГЛЕД ИЗБЛИЗА. АТЕЉЕ ПАЈЕ ЈОВАНОВИЋА 
Музеја града Београда 

На отварању ће говорити:

др Слободан Миленковић, градоначелник Врања, 
Саша Стаменковић, директор Народног музеја Врање и 
Исидора Савић, кустос историчар уметности Музеја града Београда  

 

Среда, 2. октобар 2019. у 19 сати

 

Изложба која је под покровитељством града Врања отворена у току обележавања дана ослобођења Врања у Првом светском рату је посвећена атељеу Паје Јовановића и осмишљена је да дочара атмосферу уметниковог атељеа у Бечу. Изложена су 32 експоната из легата који је уметник завештао  Музеју града Београда и који Музеј чува од 1952. године. 

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић је, отварајући изложбу рекао како је привилегија и част за наш град да буде домаћин изложбе која дочарава рад једног од најпознатијих српских сликара. Локална самоуправа настоји да разним садржајима обогати културну ризницу града. - После обнове Музеј куће Борисава Станковића и Народног музеја, остајемо на путу посвећености унапређењу културног живота, а један од потеза биће уређење ентеријера и сталне поставке Народног музеја.

Директор Народног музеја Врање је у поздравној речи подсетио присутне да је ово изложба којом Народни музеј наставља са традицијом излагања дела великана, јер су пре изложбе овог српског великана, посетиоци Галерије Народног музеја већ имали прилике да виде слике Саве Шумановића и Милана Коњовића, а у сарадњи са Музејем града Београда је претходно била организована иѕложба о Анастасу Јовановићу. 

Исидора Савић, кустос историчар уметности Музеја града Београда, која је и аутор поставке, је напоменула, да је идеја поставке да дочара ентеријер и атмосферу једне уметничке радионице, па су тако, поред слика по којима данас највише памтимо Пају Јовановића као што је "Крунисање цара Душана" за коју је награђен уу Паризу 1990. изложена и нека мање позната остварења и лични предмети који пружају поглед изблиза на његов атеље. Рекла је да Паја Јовановић, са евидентираних више од 1000 остварења важи за једног од најзначајнијих српских сликара са краја 19. и почетка 20. века. Он је живео скорочитав век и имао плодну каријеру дугу седам деценија током које је стекао интернационалну славу. 

 

 

 

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл