''СЕДМИ БИЈЕНАЛЕ УМЕТНИКА ВРАЊА 2019''

Изложба ''СВИ'' се на почетку (1984/85) одржавала  у организацији  разних институција и на иницијативу  појединих ентузијаста. Да би се одржао континуитет  не само када је у питању ова, већ  друге ликовне изложбе,  десет година касније отворена је Галерија Народног музеја  Врање, изложбом ''СВИ - ликовни уметници  Врања''  (14. децембра) 1995. године. Од тада  ова изложба  се реализује у континуитету прво као ''Новогодишњи изложбени салон'' (1996-2006) сваке године, а од 2007. као ''Бијенале уметника Врања'' сваке друге. Последња два “Бијенала“ су реализована уз  финасијску пројектну подршку Града Врања и Министарства културе и информисања РС.

''Бијенале уметника Врања'' је културна манифестација једина те врсте на простору крајњег југа Србије и бави се ликовним стваралаштвом уметника Врања и Пчињског округа, односно стваралаштвом уметника који су на било који начин везани за Врање. Организује се по позиву и жирираног је типа. Селекцију радова  врши трочлани  жири у чијем су саставу еминентни познаваоци из области ликовне критике, историје уметности, ликовне уметности и др, који  својим именом и остварењима  у својој струци доприносе  квалитету изложбе.

Концепција „Бијенала“  осмишљена је  као општи преглед најновијих уметничких остварења уметника који живе и раде на подручју Врања или су ту рођени, некада живели и сл. Без  генерацијских, стилских и тематских одређења  пружа веродостојан поглед на стваралаштво  локалне уметничке средине и представља својевсрсно упориште и подстицај савременим ликовним ствараоцима из Врања а такође доприноси социјализацији уметности и видљивости  уметничког центра на југу Србије.

            Ова изложба би могла да постигне и један виши, међународни ниво,  по угледу  на манифестације сличног карактера у другим градовима, не само зато што би таква концепција  омогућила врањској публици, јавности,  увид у  у кретање  савремене ликовне сцене у најширем смислу, већ и зато што је Врање град који поседује етаблиране уметнике, познате по свом стваралаштву, чија дела пулсирају препознатљивим сензибилитетом, те самим тим припадају не само локалној смотри, већ доприносе праћењу хетерогених појава и  дешавања уопште на српској ликовној сцени. Њихово постојање  верификује и сликовито документује  да у градовима изван  великих центара постоје уметници који нису само пасивни сведоци већ су и актери прромена у животу и уметности  и важан су део слагалице која употпуњује разуђену ликовну сцену овог времена.

Конкурс за ''Седми Бијенале уметника Врања 2019'', уз сагласност бројних уметника и  историчара уметности  уз потребу да не нестане  да не стагнира  ове године проширујемо на све уметнике из земаља у региону као и из других земаља. Изложба ће омогућити да се на једном месту могу видети разноликост савремених поетика, школа, праваца и поступака приликом  стварања једног дела.

Као  свих предходних година, изложба ће бити реализована у Галерији Народног музеја у Врање, 29. новембра бб. у Врању, Србија.

Конкурс  је отворен за све особе које се баве уметничком делатношћу. Биће прихваћени само  оригинални радови.

Аутори из Србије плаћају партиципацију у износу од 1.500,оо РСД. За ауторе  из иностаранства партиципација износи 20 ЕУР и уплаћује се на жиро рачун организатора.

 ПРОПОЗИЦИЈЕ КОНКУРСА МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ  ОВДЕ 

 ПРИЈАВНИ ФОРМУЛАР МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ  ОВДЕ 

 

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл