Позивамо Вас и Ваше пријатеље на отварање 

ИЗЛОЖБЕ ЦРТЕЖА "ОД СНОВИЂЕЊА ДО МИТА
ЛАЗАРА ВОЗАРЕВИЋА 
из фонда Галерије "Лазар Возаревић" Сремска Митровица 

ИЗЛОЖБЕ СЛИКА ИВИЦЕ ШТИФЛЕ КОВАЧИЋА и 

ИЗЛОЖБЕ ЦРТЕЖА ПРЕДРАГА КОВАЧИЋА  

На отварању ће говорити: 
Милан Маринковић, директор Галерије "Лазар Возаревић" и 
Марија Вукајловић, кустос историчар уметности 

 

Четвртак, 12. децембар 2019. у 20 сати

Изложбу цртежа „Од сновиђења до мита“, која представља цртачки опус Лазара Возаревића из фонда Галерије „Лазар Возаревић“ из Сремске Митровице чини целокупна збирка цртежа која се налази у поседу матичне галерије и представиће 21 цртеж из свих периода стварања Лазара Возаревића (1951 – 1967), једног од великана српске модерне уметности.

Стварајући у послератном периоду Лазар Возаревић је је био један од оних уметника који је, не само следио, него и утирао путеве српског модернизма. Трагајући за својим стилом, у кристализацији уметничких тежњи и разнородних утицаја, Возаревић ће највећи значај придавати управо цртежу. Кроз цртеж је одмеравао креативну мисао, експериментисао, уводио новине, и, оно што је најважније, тражио своје место у сликарству. Томе дугујемо изванредну разноврсност његовог цртачког опуса, зналачко вођење стваралачке замисли, смеле заокрете и особеност која их одликује. Први цртежи настају под несумњивим утицајем Пикасове „плаве“ фазе, следи серија лавираних цртежа инспирисаних критском уметношћу у у атмосфери сновиђења, подсвести и фантастике. Под утицајем средњовековне српско – византијске фреске настају ликови који се истичу својом мистичном монументалношћу. Возаревићев свет је саздан од симбола, алегорија, визија и односа свесног и подсвесног. Репрезентативан циклус цртежа „Косовка девојка“ у филигрански чистом потезу  открива преокупацију уметника властитом традицијом, али и феноменом мита. Овој теми супротставља, као пандан, представу Материнства, у техници цртеж – колаж, под утицајем уметничких праваца шездесетих, чији је и сам био један од кључних протагониста.

Као једна од најзначајнијих уметничких појава у српској послератној уметности, Лазар Возаревић је обележио шесту и седму деценију XX века створивши у домену цртежа антологијска дела и највише домете у српској модерној уметности.

Ивица Ковачић Штифла

Сремскомитровачки сликар Ивица Ковачић Штифла припада генерацији ликовних стваралаца у Војводини, који је свој самосвојан ликовни језик започео да гради од седамдесетих до данас. Четири деценије плодног уметничког рада биће представљено на ретроспективној изложби дела овог ствараоца, који се након епизопде фантастичног сликарства окушао на пољу апстракције и апстрактног експресионизма. Ипак, дела чувају реминисценције на препознатљиве пределе војвођанске равнице и градске архитектуре, који служe као непресушни извор инспирације током целокупног стваралачког опуса овог митровачког сликара. 

Предраг Ковачић

Освртом на цртачки опус  митровачког уметника млађе генерације Предрага Ковачића, по вокацији вајара уочавамо скулпторску матрицу, које се не одриче ни у цртежу и кроз коју провлачи све што види. Без потребе да се бори са материјом као медијумом, у цртежу аутор има довољно простора да се са неспутаном снагом и енергијом упусти у ослобађањe креативне силе, која моделује облике и изражава експресију, као кључни садржај дела овог уметника.  Бави се мултимедијалним истраживањима у духу постмодерне, а поред скулптуре окушао се на  пољу цртежа, амбијенталних инсталација, фотоинсталација и видео радова.

 

 

 

 

 

 

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл