Град Врање и Народни музеј Врање 
позивају Вас и Ваше пријатеље на отварање изложбе 

СЕДМИ БИЈЕНАЛЕ УМЕТНИКА ВРАЊА 

 


Петак, 27. децембар 2019. у 19:30 сати 

 

 

                    

 

Образложење награде

Прегледом свих приспелих радова на конкурс једногласно је одлучено да доктор сликарства НАТАША ДЕЈАНОВИЋ ДИМИТРИЈЕВИЋ својим радом завређује овогодишњу награду пошто се издваја ангажовањем, сталним континуираним радом и озбиљним приступом слици и у идејном и естетском смислу што је потпуно у духу оригиналног приступа савременом стваралаштву. Изложена слика је њен метафоричан ликовно-визуелни одговор на теме друштвене стварности оличене у питањима комуникације и отуђења међу људима у актуелним друштвеним приликама.

 Чланови комисије:

 Радош Гачић, кустос историчар уметности из Горњег Милановца, Милица Тодоровић, историчар уметности, уметнички директор Галерије савремене ликовне уметности Ниш, Зоран Најдић, академски вајар

 СЕДМИ БИЈЕНАЛЕ УМЕТНИКА ВРАЊА 2019

 Изложба ''СВИ'' се на почетку (1984/85) одржавала  у организацији  разних институција и на иницијативу  појединих ентузијаста. Да би се одржао континуитет  не само када је у питању ова, већ  друге ликовне изложбе,  десет година касније отворена је Галерија Народног музеја  Врање, изложбом ''СВИ - ликовни уметници  Врања''  (14. децембра) 1995. године. Од тада  ова изложба  се реализује у континуитету прво као ''Новогодишњи изложбени салон'' (1996-2006) сваке године, а од 2007. као ''Бијенале уметника Врања'' сваке друге. Последња два “Бијенала“ су реализована уз  финасијску пројектну подршку Града Врања и Министарства културе и информисања РС.

''Бијенале уметника Врања'' је културна манифестација једина те врсте на простору крајњег југа Србије и бави се ликовним стваралаштвом уметника Врања и Пчињског округа, односно стваралаштвом уметника који су на било који начин везани за Врање. Организује се по позиву и жирираног је типа. Селекцију радова  врши трочлани  жири у чијем су саставу еминентни познаваоци из области ликовне критике, историје уметности, ликовне уметности и др, који  својим именом и остварењима  у својој струци доприносе  квалитету изложбе.

Концепција „Бијенала“  осмишљена је  као општи преглед најновијих уметничких остварења уметника који живе и раде на подручју Врања или су ту рођени, некада живели и сл. Без  генерацијских, стилских и тематских одређења  пружа веродостојан поглед на стваралаштво  локалне уметничке средине и представља својевсрсно упориште и подстицај савременим ликовним ствараоцима из Врања а такође доприноси социјализацији уметности и видљивости  уметничког центра на југу Србије.

Ова изложба би могла да постигне и један виши, међународни ниво,  по угледу  на манифестације сличног карактера у другим градовима, не само зато што би таква концепција  омогућила врањској публици, јавности,  увид у  у кретање  савремене ликовне сцене у најширем смислу, већ и зато што је Врање град који поседује етаблиране уметнике, познате по свом стваралаштву, чија дела пулсирају препознатљивим сензибилитетом, те самим тим припадају не само локалној смотри, већ доприносе праћењу хетерогених појава и  дешавања уопште на српској ликовној сцени. Њихово постојање  верификује и сликовито документује  да у градовима изван  великих центара постоје уметници који нису само пасивни сведоци већ су и актери промена у животу и уметности  и важан су део слагалице која употпуњује разуђену ликовну сцену овог времена.

 7. Бијенале уметника Врања 2019, утисци организатора

 Групна изложба врањских уметника први пут је организована 1984/85. у дворишту Прибојчићеве куће која је тих година служила као пригодна летња сцена где су се приређивале самосталне изложбе, позоришне представе као и пројекције филмова. Опстајала је  спорадично организована  од стране разних институција све до отварања Галерије,  изложбеног простора Народног музеја Врање у згради новог  Дома културе, крајем 1995.  Изложбом ''СВИ - ликовни уметници Врања'' отворена је Галерија. Од тада па до данас захваљујући упорности и истрајности  кустоса Галерије Народног музеја Врање, изложба „Бијенале уметника Врања“ опстаје у континуитету.

На овогодишњем 7. Бијеналу  уметника Врања по позиву на конкурс се  пријавио знатно мањи број уметника   него ранијих година: 33 са 57 остварења. Суштина ове уметничке манифестације је да буде двогодишњи пресек савремених модерних уметничких кретања у свим постојећим областима ликовних и примењених уметности и уопште постојећег визуелног  уметничког истраживања у седам категорија: сликарству, графици, скулптури,  цртежу, примењеној уметности, фотографији. Дакле преглед актуелних дешавања  у савременом стваралаштву уметника из Врања и уметника који су на било који начин везани за Врање.

Ове године и поред превелике жеље  и упорности организатора у предвиђеном року за конкурс   и по правилнику Бијенала (до 30. новембра) пријавило се 15 уметника. Да се не би прекинуо континуитет и да  би изложба ипак била реализована  рок пријема радова  је продужен на још десетак дана тако да се одазвало 33 уметника са 57 дела, али је мали број испоштовао и остатак пропозиција.  Организатори су уз сагласност чланова жирија  одлучили да нема селекције  радова  и да се изложе сва дела свих аутора. Трочлани жири је једногласно  доделио једну новчану откупну награду.

Закључак је да већина уметника није испоштовала правилник Бијенала. У последњих неколико година дешава се да  уметници донесу исте радове или старије  радове од година прописаних  правилником Бијенала чиме показују  непоштовање према себи и свом раду  као и према члановима жирија и организаторима  и њиховом раду. Надaмо се да ће ова врста примедбе утицати на уметнике учеснике да убудуће буду ажурнији и савеснији.

Божидар Плазинић је рекао о “14. међународном бијеналу уметности минијатуре“ у Горњем Милановцу: “...у комуникацији са великим бројем уметника, историчара уметности, ликовних критичара и других актера требало би да се створи шири оквир за даљи дијалог и у средиште стратешког циља постави уметност, развој ликовне заједнице и њено  позиционирање прво на културној  мапи Србије  а временом и на међународној културној мапи, како би указала на своје  културне, историјске и друге потенцијале.''

Како је ова изложба својеврсни вид традиционалне манифестације посвећене уметницима и уметности, једина те врсте  на крајњем југу Србије, верујемо да би требало да се позовемо на наводе Божидара Плазинића и сложимо да  изложба ''Бијенале уметника Врања 2019.'' треба да има подједнаку важност за уметнике учеснике  колику има за  организаторе и публику.

 Мирјана Јовановић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл