Поводом обележавања Дана државности Србије
Народни музеј Врање Вас позива на 
отварање изложбе Народног музеја Ниш 

ЗАБОРАВЉЕНИ ЈУНАК 
ДР ВЛАДАН ЂОРЂЕВИЋ 

Говоре: 

др Дејан Антић
доцент Филозофског факултета Универзитета у Нишу
рецензент изложбе и 

Ивана Груден Милентијевић 
кустос Народног музеја Ниш, аутор изложбе 

 

Четвртак, 13. фебруар 2020. у 18:30 сати

 

 

Др Ђорђевић је личност која је обележила последње деценије XIX века у културном и политичком животу Србије. Као државни стипендиста завршио је студије медицине у Бечу, а специјализацију хирургије завршава као један од најбољих студената чувеног професора Билрота. Током француско-пруског рата др Ђорђевић је усавршавао хируршку технику и проучавао војно-санитетску службу, што ће му, по повратку у Србију, веома значити приликом устројства српског војног санитета. 
Иницијатор је оснивања многих друштава и организација од којих су најзначајније Српско лекарско друштво, Војни санитет Србије и Друштво Црвеног крста Србије. У политичкој каријери остао је упамћен као веома успешан председник Београдске општине, министар просвете и црквених питања и заступник министра привреде у влади Николе Христића. Био је дипломата у Атини и Цариграду и коначно, председник Владе. 
Поред дела из историје медицине др Владан Ђорђевић је писао приповетке, романе, историје, путописне репортаже, козерије, критике, рецензије, некрологе и др. Остао је упамћен и као покретач и уредник часописа „Отаџбина“ који је са прекидима излазио од 1875-1892 године. 
Због свих његових заслуга Српска академија наука и уметности прогласила је 2020. годину Годином академика Владана Ђорђевића. Народни музеј Врање отварањем ове изложбе даје допринос обележавању 90 година од смрти др Владана Ђорђевића. 

           

  

         

         

 Изложбу је званично отворио др Дејан Тричковић, председник Скупштине града Врања, а осим најављеник говорника, публици су се обратили и Мила Недељковић (Војна  болница Ниш) која је и иницијатор приређивања ове изложбе у Народном музеју Ниш, и директор Народног музеја Врање Саша Стаменковић. Певао је хор Музичке школе "Стеван Мокрањац" који предводи Александра Савић.

  

 

 

 

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл