Изложба слика и цртежа 

РЕЛАТИВНОСТ VI 

Теодоре Стојановић 

дипломираног ликовног  уметника - специјалисте 
из Београда 

 

Понедељак, 31. август 2020. у 19 сати

+38163 10 85 208 / Београд, Србија / Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
https://www.instagram.com/teodoradarkar
https://teodorastojanovic.com/

Рођена у Београду 12. 7. 1981. Завршила Академију лепих уметности код професора Душана Oташевића. На истоименој академији завршила и специјалистичке студије у класи професора академика Владимира Величковића.
Осим сликарства магистар је филозофије коју је завршила на филозофском факултету у Београду.
Излагала у земљи и иностранству, једанаест пута самостално и више пута на колективним изложбама. Освојила више међународних награда за сликарство на такмичењима у Италији, Јужној Кореји, Тајвану, Америци. Члан је ICAF-a, УЛУС-а, УЛУПУДС-а, Културне мреже Србије.
Осим што активно излаже бави се и art coachingom – помаже младим уметницима да изграде своју уметнишку каријеру. Аутор је приручника за младе уметнике „Како да постанеш успешан уметник“.

Награде и признања
2020. Прва награда на 4. Бијеналу цртежа, Смедеревска Паланка
2018. World Directory Awards, Florence, Italy
2017. Recognition Cultural Affairs Bureau, Tichung City Goverment, Dadun Cultural Center, Tichung City, Taiwan
2017. Monthly masters 1st place 2017.
2017. Alessandro Constance Foundation, International Awards Talent and Professionals Madrid, Ritz
2017. Biennal de Arte Roma Italy Award “Caravaggio”, Rome, Sale de Bramante
2017. International Award “Dante Alighieri”
2017. International Award “Francisco Goya”, Barcelona, Gran Theatre Del Liceu
2017. The Metropolitan Empire Prize
2017, Premio Arte, Milano, Teatro dal Verme, art curator Vittorio Sgarbi
2015. Друга награда на трећем међународном такмичењу малог формата, Асоцијација независних уметника Нови Сад

Самосталне изложбе:
2020 Галерија Квака 22, Београд, Релативност или другачији угао гледања IV
2020  Модерна галерија у Лаѕаревцу, Другачији угао гледања  IV – Релативност
2020 Меморијална галерија Душан Старчевић, у Смедеревској паланци, изложба Релативност II
2020 Народни музеј у Смедеревској паланци, Модерна галерија, изложба Релативност I
2019 Галерија Луцида, Слобода или привид
2019. Кућа Краља Петра I, мај 06 до 16, Смисао или бесмисао живота
2018. Модерна галерија у Будви, Живот или илузија
2017. Кафе галерија А7, From reality to ilusion
2015. Галерија Културног центра КИЦ Младост, Футог, Духови прошлости
2008. СКЦ, Срећна галерија, Портрети 

Ликовна критика

Вековима су ликовна уметност и философија биле у сукобу, прва као дубоки израз митске (под)свести а друга као високосвесна рационална активност. Сократ је залазио у радионице генијалних грчких скулптора, да упозна њихов рад, али и да их уверава да случајно не помисле да се баве философијом. Антички мислиоци су оставили теоријске корпусе знања о скоро свим видовима стварности, али помена нема о ликовности. Прогнана у занатско, све до Леонарда да Винчија, који ју је изједначио са поезијом, ликовна уметност је од философије била презрена. У новије време се догодио обрт у том смислу, постало је опште место да се савремени теоретичари баве уметношћу, али скоро сви јединствено уверавају на разне начине да је пре свега сликарству дошао крај, опште место нове теорије је „смрт слике” и уметности, па чак и историје уметности, што је све изгледа први назначио Хегел. Овог пута анихилација ликовности не потиче од охоле церебралне делатности као у старо време, већ најпре иде у прилог политички коректној, са Запада целом уметничком свету наметнутој не тако новој авангарди, као званичном и најприхватљивијем виду уметности.

Овакав однос интелектуалних снага (које често нису духовне снаге – неписмени монаси на Светој гори су каткад са религиозног становишта били најнадмоћнији) морамо имати у виду када промишљамо дело Теодоре Стојановић. Пре свега зато што је она по образовању философ и ликовни уметник, драгоцена не само по вредности својих слика и цртежа, већ и по храбрости на нашој ликовној сцени. У време када су не само на катедри за философију београдског Философског факултета превладали аналитичка мисао и постструктурализам, које је Мирча Елијаде означио као незанимљиве правце јер су редукционистички, када скоро сваки млади уметник који долази са Факултета ликовних уметности себе сматра концептуалистом, Теодора Стојановић је уместо ментализма, авангарде која сада постаје тоталитаристичка и експеримента као општих и нимало нових места у свету уметности, унапредила изнова моћи сликарства. Она наравно, као мислилац који дискурзивно вешто елаборира свој опус и као надарена сликарка зна да не сме упасти у замку наративног и стога настоји да ствара у виду чисте ликовности, која је најбољи лек за садашњу болест, помаму за одозго наметнутом иконоборству у време после постмодерне. Да чудо њеног отпора духу времена буде још веће, она није прихватила разне облике новог реализма и апстракције, као честих видова рационализације ликовности, већ од самих поклоника сликарства пречесто одбацивани ирационализам. Без жеље да насилно сврстамо њено стваралаштво било где, морамо уочити снажни, магматски, магијски слој у позадини њеног рада, што је ексцесно за философију и нову уметност. По тој храбрости да одбаци узусе не само свог времена, да зарони у подсвесно, са логоса пређе на мито-логос, сврстава се у категорију духовних побуњеника, а само су њима, као некада Ђордану Бруну, отворене двери истинитог, што значи продубљеног и целовитог сазнања. На тај је начин Теодора Стојановић затворила круг историје уметности и после свих историјских искушења вратила је митском, тамо где сазрева најдубље у човеку.

Дејан Ђорић

 

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл