Народни музеј Врање / Галерија Народног музеја Врање
 
гостује изложбом дела
''9 уметника корисника врањских атељеа''
избор из  савремене збирке Одељења историје уметности
у Галерији ''Чедомир Крстић'' у Пироту 
 
од 2. до 16. септембра 2020. године. 
 

Девет сликара из Врања од среде су изложили своја дела у Ликовној галерији "Чедомир Крстић" у Пироту, где је изложба отворена под називом "Деветоро уметника - корисника врањских атељеа". Изложено је тридесет пет слика најпознатијих врањских уметника које су у власништву Фонда за културу из Врања.
Директорка пиротске галерије, историчарка уметности Радимила Влатковић изјавила је како сматра да је реч "о изузетним делима која су, на срећу, сачувана захваљујући великом прегалаштву културних посленика Врања".
Ова изложбена поставка припремљена је поводом манифестације "Ноћ музеја", а захваљујући доброј сарадњи са својим колегама из Врања - казала је Влатковићева.
Ауторка изложбе, виши кустос Галерије Народног музеја у Врању Мирјана Јовановић истакла је да су изложена дела ликовних уметника који су стварали у врањским атељејима почев од 1983. године.
То су сликари који су имали обавезу да на две године једно од својих дела, према избору одговарајуће комисије, оставе граду.
Идеју да се уметницима додели атеље за рад иницирала је, с обзиром да је већина уметника радила у немогућим условима, позната врањска сликарка, сада покојна Љиљана Петрушијевић, уз подршку тадашњег секретара СИЗ-а за културу у Врању Славице Степаненко.
Први атеље додељен је најмлађем уметнику Јовици Дејановићу, а касније, 1987. године, и другим уметницима.
Сва преузета дела, закључно са 2015. годином има их 158, трајно су власништво Народног музеја у Врању и чувају се у депоу одељења историје уметности као саставни део збирке савремене уметности - навела је Јовановићева на отварању изложбе у Пироту.
Изложена су дела аутора: Зорана Петрушијевића Зопа, Миодрага Станковића Дагија, Јовице Дејановића, Љиљане Петрушијевић (1948-2015), Миомира Јовановића Мицка, Светислава Славковића Кајзера, Властимира Стојановића Дубничког, Горана Станковића (1962-2019), Весне Маринковић Станковић
(текст преузет од Vranjenews)
 
 

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл