Позивамо Вас на отварање изложбе 

ОБОЈЕНИ ДНЕВНИК 

Милице Лилић 
дипломираног графичара из Беле Паланке 

 

Среда, 30. септембар 2020. у 19 сати

МИЛИЦА ЛИЛИЋ

Рођена у Нишу 1985. Средњу уметничку школу у Нишу завршила 2005. Дипломирала на Факултету уметности Приштина (Звечан), на одсеку за ликовне уметности, студијска група за графику, у класи професора Томислава Трифића, 2009. Бави се цртежом, сликом и графиком. До сада организовала 8 самосталних изложби и излагала на бројним колективним изложбама у земљи и иностранству (Мађарска, Македонија, Бугарска, Словенија, БиХ, Кина). Члан УЛУС-а и Нове Арт Сцене. Учесница бројних, међународних ликовних колонија.

„Када имаш хаос од живота како ти онда ова жута тако мирно лежи на облаку?“

Набор, сенка, пролаз, улица излази на трг, не на реку, преко моста, лежиш на земљи, у пролазу, преврнеш се полако, дим, гомила, маса, гребеш паучину прокапале боје, удар светла, пратиш танку црту између две густе, фини прелаз, сиве, звук је овде јачи, разбијен (бам!), дишеш брже, кроз слојеве, беле и црне, прозор, можеш даље, кључ, онда скренеш иза угла и хваташ другу линију, други број.

Запис тренутка, журнал дневних догађаја којима су друштвени односи текст и подлистак за одигравање главног предмета: „Ко сам ја?“ Бојом опкопан и утврђен дан. Можеш да изабереш тему:

 

А) Видела сам...

В) Осетила сам...

Б) Чула сам...

Г) Пробала сам...

 

Концепт је овде знак за чисту мисао и кретање кроз обојена поља ослобођеног и коначног знања, где се темпорално/субјективно и опште у јавном наступу друштвених кадрова који упиру прст, светло, око у сваку појаву и лик, проналазе у истој форми белешке на папиру, вести и објаве, халапљиве свакодневице и ексклузивног извештаја. Чвориште је у имену, за почетак.Техником clipping(a) и blow-up(а) поставља основу у виду новинског наслова усвајајући тезу о истоветности са означеним другим, преко које се превлачи реметилачка паслика покренута утиском тренутне обојености и облика у равни. Сваки је исечак важан. Увећани дамари микропростора и мапа негатива, топлог и хладног, колаж са мирисом мастила не може даље од истине: „Милица не зна за меру. Милица прави невоље.“

Ликовна игра у коју нас увлачи гради чврсте структуре меланхоличних јасних потеза у плавом, затим се разбија у елементе животне снаге и енергије, и опет враћа кроз ноћ и битове металних ограда у простор нових могућности реске пенушавости градова, хармоније унутрашњих предела, шумовагодишњих циклуса и духовите разборитости сликарства материје, папир-пластике са отиснутим траговима нечијих дана, месеци, године. Дневничко писмо упућено себи и другима.

др ум. Драгана Драгутиновић

 

 

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл