Позивамо Вас на отварање изложбе 

У МЕНИ 

Иване Драгутиновић Соколовски 
доктора уметности из Београда 

 

Четвртак, 22. октобар 2020. у 19 сати

 

Препознатљива по свом експресивном  рукопису на монументалним форматима, Ивана Драгутиновић Соколовски се од пре неколико година  оределила за један други вид  сликарског поимања форме. Хаптичка или тактилна димензија ликовног дела коју истражује у свом докторском уметничком пројекту навели су је  да прошири своја поља  интересовања на трећу димензију. Пројекат ‘’Solo amore’’ (Љубављу само), је веома добро примљен од стране  професионалне и шире јавности обезбедио јој је  гостовање подржано од стране Министартсва културе у Српском  културном центру у Паризу 2015. Као и учешће на Пекиншком бијеналу савремене уметности 2017. године.
Данашњи опус ауторке рачва се на више медија: осим слика и цртежа, бави се интезивно инсталацијом, перформансом, видеом и фотографијом. Међутим, поред тога што богатство изражајних дисциплина краси њен ликовни сензибилитет, у свим областима је доминантна чисто сликарски приступ, а то је  рад са пиктуралном материјом (текстуром), формом и бојом, било да је она у две или три димензије. Радови управо говоре о потреби да се материја (боја,пигмент, руж за усне) прстима наноси или раставља на подлози, да преко додира створи чулни визуелни ужитак и код посматрача. Други опет имају снажан, одлучан потез четком или суптилну  транспарентност акварелске лирике.’’
ванр. Проф. др Миливоје Павловић

Ивана Драгутиновић Соколовски рођена 11. маја 1974. године у Београду.Дипломирала(1999.). магистрирала (2003.) и докторирала (2015.) је на Факултету ликовних уметности у Београду. Аутор је десет самосталних изложби. Учествовала је  на више од педесет групних изложби у земљи и иностранству. Бави се сликом, цртежом, скулптуром, муралом, инсталацијом, видеом, перформансом, организацијом уметничких симпозијума, педагошким радом. Учесница великог броја радионица, међународних конференција, симпозијума, колонија,комисија, жирија, уметничких савета итд. Добитница је значајних националних признања (Републичка стипендија за развој научног и уметничког подмлатка, Новембарски салон визуелних уметности  у Краљеву, Награда ФЛУ за моуаик итд). Ауторкини радови налазе се у бројним приватним колекцијама и јавним установама. Живи и ради у Београду.

e-mail  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

 

 

 

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл