Позивамо Вас на отварање изложбе

ЈЕДНО ЛИЦЕ И ЦРТИЦЕ 

Тамаре Зечевић
самосталне уметице вајарке из Београда 

у оквиру манифестације МУЗЕЈИ ЗА 10

 

Четвртак, 13. мај 2021. у 19 сати

ТамараЗечевић-биографија

Рођена у Београду 1981. године. Дизајном и израдом накита бависе од 2010. године. Дизајнира и прави ручно рађени уметнички и концептуални накит израђен у једном примерку традиционалним златарским и другим техникама, од сребра, месинга, бакра и алтернативних материјала. Као члан УЛУПУДС-а у статусу је самосталног уметника,  вајара од 2018. године. Члан је удружења уметника концептуалног накита NOT ONLY DECORATION  из Аустрије и Precious Collective,  Велике Британије. Од 2011. године одржала је седам самосталних изложби и учествовала на преко четрдесет групних жирираних изложби у више градова Србије али и у Швајцарској, Немачкој, Пољској, Финској, Француској, Холандији и Мађарској…Била је учесник више интернационалних уметничких пројеката.  Држи радионице и предавања из области концептуалног и савременог уметничког накита, дизајна и техника израде накита.

О изложби

„Једно лице и цртице“ је самостални уметнички пројекат концептуалног накита. Иако у свету постоји од шездесетих година XX века, ова уметничка форма коју уметница представља недовољно је позната у нашој земљи.

Оно по чему се овај накит издваја је то што он обједињује уметнички концепт у виду писане речи и сам рад. Корелација уметничког концепта и рада, у овом случају два неодвојива дела целине, готово увек превагњује  у корист  концепта тако да он диктира све важне елементе самоградачак до те мере да може обесмислити основне и најчешће перципиране елементе накита у традиционалном смислу  (естетско и функционално).

Црта, односно линија, основни је ликовни елемент у ликовним уметностима. Црта се, поре дтога што постоји у ликовној уметности (изведена на некој подлозиили у материјалу), у књижевности дефинише као краће прозно дело које описује један догађај. У пројекту “Једнолице и цртице” поред преиспитивања момента преплитања црте у ликовном и књижевном смислу, уметница преиспитује и преплитање маште и стварности, прошлости и садашњости, личног и општег тренутка. Цртице говоре о њеном детињству и импресијама које су имале пресудни утицај на њен садашњи живот, о значају вредности материјалног и нематеријалног, страховима и храбрости, преиспитивању сопственог женског бића, будућности и прошлости.

Са радионице за децу "Чему накит служи? Нове идеје!" у Врању: 
      

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл