Народни музеј Врање и 
одред извиђача "Сима Погачаревић" из Врања
Вас позивају на отварање изложбе

"Скаутизам у Врању између два светска рата 1911 - 1941."
аутора Миодрага Гагија Ђорђевића 

 

Уторак, 1. јун 2021. у 18 сати

Изложбу "Скаутизам у Врању између два светска рата" је отворила заменица градоначелника Зорица Јовић. Честитајући јубилеј врањским скаутима, она је подсетила на почетак рада ове организације у Србији и истакла њен значај. ,,Захваљујући заљубљеницима у природу, здрав живот и решеност да у сваком тренутку буду физички и духовно спремни да допринесу развоју своје заједнице, скаутизам се развио и у Србији. На хиљаде и хиљаде деце, пре свега школског узраста, организовано у бројне одреде широм земље, прикључивало се извиђачима.
Захваљујући овој организацији многе генерације стасале су у спретне, одрговорне, самосвесне и дружељубиве људе, јер као што знамо скаутизам је одлична школа за живот. Извиђаштво допуњује школу и породицу у стварима које су за њих неизводиве. Открива свет изван зидова учионице, подстиче жељу за истраживањем, откривањем и знањем, уз неизмерну широкогрудост и несебично дељење стеченог знања са другима. Искрено се надам, да се извиђаштво  у нашем граду неће угасити и да ће и генерације које долазе наставити извиђачким стазама својих предака, ширећи другарство и позитиван дух заједништва,'' рекла је отварајућ изложбу заменица градоначелника Зорица Јовић.
Поставку која садржи 10 паноа са аутентичним фотографијама и документима, приредио је Одред извиђача ,,Сима Погачаревић'' на челу са Миодрагом Ђорђевићем Гагијем. На отварању су говорили и Марина Стојановић, директорка ОШ ,,Вук Караџић'' и аутор изложбе Миодраг Ђорђевић, који је присутне провео кроз поставку, осврнувши се на развој скаутизма у Врању и улогу коју су у томе имали наставници и ученици врањске гимназије. У Галерији Народног музеја поставка ће бити изложена наредних петнаестак дана. (Чланак преузет из "НОВОСТИ") (Фотографија презета од VranjeNews) 

 

 

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл