Народни музеј Врање Вас позива на отварање
документарне изложбе 

ПУТ ХЕРОЈА КОНСТАНТИНА БРАНКУШИЈА
аутора
др Рајке Бошковић, историчара и теоретичара уметности и
мр Петра Вујошевића, уметника

Изложба је одабрана на излагачком конкурсу 
Галерије Народног музеја Врање и
финансијски подржана средствима Министарства културе и информисања РС

Петак, 19. новембар 2021. у 19 сати
Галерија Народног универзитета Врање 

Представљање споменичког комплекса Пут хероја 1937-38. Константина Бранкушија у граду Трго Жиу (Румунија), којег чине пре свега монументалне скулптуре Сто ћутања, Капија пољупца и Стуб бескраја, има за циљ да укаже на један од најзначајнијих спомен обележја у историји уметности. Споменички комплекс Пут хероја посвећен је херојима погинулим у Првом светском рату из регије Горж, где је рођен и сам уметник.
Константин Бранкуши, један од несумњиво најзначајнијих вајара у историји уметности, осмислио је и урадио споменички комплекс на позив Националне лиге жена из Горжа и њихове председнице Аретије Татареску. Полазећи од скулптуре Сто ћутања, који се налази поред реке Жиу; води кроз Капију пољупца, која је постављена на излазу/улазу у јавну башту; затим се наставља до цркве Светих апостола Петра и Павла, и пролазећи кроз цео град, завршава на великој пространој кружној зеленој површини, на којој се долази до Стуба бескраја.
Осмишљен као пут/алеја хероја дуж целог града, оријентисан од запада ка истоку и смештен по вертикалној оси у односу на реку Жиу, Пут хероја се простире у дужини од 1275 метара, пролазећи кроз цео град, чинећи на тај начин јединствену уметничку целину у којој је остварено сагласје уметности, природе и архитектуре града.
Споменички комплекс биће представљен кроз документарно- уметничку изложбу, путем фотографија, видео рада и 3 д виртуелне туре споменичког комплекса..

 

 

 

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл